Home > Лов > Какво мислите за промените в ЗЛОД?

Какво мислите за промените в ЗЛОД?

Колеги, смятам че ще е интересно да видим какво е мнението на членовете на нашето сдружение относно поредното изменение на ЗЛОД. За тези които още не са се запознали с измененията, могат да го направят от сайта на Народното събрание

http://www.parliament.bg/?page=app&lng=bg&aid=4&action=show&lid=2583

От НЛРС са категорично против промените, но това е ясно. Нали отделянето на сдружениия  ще доведе до намаляване на отчисленията, от които се издържа НЛРС. Ето и мнението на УС на НЛРС: http://www.slrb.org/images/declaration_changes.pdf

Нека сега да видим вие какво мислите и на чия страна сте.

Categories: Лов Tags:
  1. valo
    November 13th, 2009 at 19:43 | #1

    Тази група народни представители нарочно направиха тази промяна, за да си развиват собствен бизнес покрай удължаването на лова за прасета и патици

  2. valo
    November 13th, 2009 at 19:45 | #2

    Ще се стигне до там че ловците ще плащат, за да ловуват, но в частни гори, каквито вече има достатъчно. Това ще бъдат последствията от гласуваните миналата седмица промени в Закона за лова и опазването на дивеча според председателя на Съюза на ловците и риболовците в България Иван Петков. Затова в момента от организацията разясняват на 130-те хиляди ловци последствията от него. На 25 ноември общото събрание на сдруженията щяло да реши дали ловците да излязат на протест.

  3. November 14th, 2009 at 00:51 | #3

    И аз чух, че промените щели да съсипят лова. Дори и сред нашето ръководство се носеше подобна мълва. Затова днес си направих труда да се запозная по-обстойно с промените и поне от това което видях не разбрах кое може да съсипе нашия лов.
    Удължаването на сезона не е в тяхна полза, защото те са собственици на ловни стопанства и печелят от подборен лов на трофейни глигани, а те се ловуват целогодишно. Промените в срока на лов са с цел събиране на повече съмишленици от редовите ловци.
    Основната промяна в закона е че се разрешава учредяване на регионални сдружения, но не се забранява съществуването на Национално такова. Напротив, всичко относно националното сдружение си остава по старо му, с изключение на това че няма да участва в определянето на границите на ловните сдружения. Но то така си беше и преди 23.0109г. когато е обнардван предходния вариант на закона. Аз лично не виждам причина да има и други сдружения. Нека хората имат право на избор. Проблема в повечето сдружения, че на държавата ще и е по-трудно да ги контролира, но не смятам че и досега е имало някакъв контрол, нито от страна на държавата още по-малко от НЛРС.
    А за часните ловни плета ти сам казваш че вече са твърде много, да ама те са закупени по време на стария закон и по-стария, новия просто не се опитва да го спре.

  4. valo
    November 24th, 2009 at 12:00 | #4

    Не се знае дали това ще бъде старото национално сдружение, защото е казано , че всички ловни сдружения ще изберат в кое голямо сдружение да влязат и това което има най-много представители ще стане национално .

  5. Коцето
    November 24th, 2009 at 17:15 | #5

    Точно от това се притеснявт от националното сдружение, че ще им избягат повече от половината членове. Въпроса тук е защо се притесняват от това. Защото от много години те само получават пари от нас, но с какво ни помагат – с нищо. След като повече от половината ловци решат, че от националното няма полза значи наистина е така.

  6. valo
    November 25th, 2009 at 11:18 | #6

    Това е абсолютно вярно, но незнам какво ще стане с таксите сигурно ще се дигнат драстично щото представи си 20 души какви пари трябва да дават за подхранка хранилки разселване и т.н.

  7. Jordan
    November 30th, 2009 at 10:19 | #7

    Както каза един дядо от Калотина, който си продаде съветската пушка, защото не е минала проверка, а на него вече не му се занимава и физически не е в състояние да тича по баирите: “Дете, рано или късно, ще ни изядат вълците…”

  8. valo
    November 30th, 2009 at 13:00 | #8

    Традиционно ловът на диво прасе на американския ловец излиза $85/седмица ако гостува от друг щат (все едно друга държава в ЕС) и само $35/година ако е местен за щата. Деца под 12 години, пенсионери, ветерани, както и собствениците на ферми и техните семейства (ако ловуват там) традиционно са овободени от нуждата да си купуват лиценз. Както и да го гледаш, както и да го сравняваш, ловът в Америка е десетократно по-евтино удоволствие, отколкото е сега в България и по всяка вероятност хилядократно по-опростено и с нулева бюрокрация. Като им разкавам на американците как се става ловец и как се поддържа ловен билет и оръжие в България, не искат да повярват, че официално комунизмът си е отишъл у нас и май са прави. За някои видове едър дивеч или прелетен лов се купуват специални марки от спортните магазини, нещо като нашите ловни бележки.

    За да отидеш на лов в друг щат не е нужно да имаш действителен ловен билет от щата, в който живееш, нито е нужно да вадиш каквито и да е документи за оръжие, ако пътуваш с него по въздуха с комерсиалната (пътническата) авиация. Също така, американецът е свободен да иде на лов сам или с приятели, където му скимне, стига да е ловно поле или State Forest но и да спазва местните закони. Няма дружинки, няма сдружения, които да стопанисват, а работата си върви без скандали и без проблеми. Преди да видя и да науча как е по света и аз си мислех, че това, което си е у нас, в България, си е напълно в реда на нещата. Не, не е!
    Тия неща ти със сигурност ги знаеш, де, ама по някаква причина предпочиташ да не ги разгласяваш.

    Проблемът у нас е само в нашите корави глави, в нежеланието и страхът да се освободим от закостенелите ни принципи и в безумния страх от свободата, странно съчетан с преклонение към слободията и безотговорността. Свидетел съм бил на срамни пиянски изцепки по време на лов в България, като на другия ден същите екземпляри разпалено защитават тезата “Държавата да контролира много строго кой и как има право да притежава ловна пушка” и да доказват разпалено, как те – вчерашните пияни, безмозъчни въоръжени хулигани имат повече право да имат пушка от колкото овчаря на село, например.

    Вредният дивеч не се третира за ловен обект, за унищожаването му не е нужен нито ловен лиценз, нито някакви специални привилегии, както у нас.

    Селското стопанство казваш. Знаеш ли колко малки, но пък много дивечови ниви има сред ловните полета в щатите? Държавата без никакъв шум ги създава, поддържа и обработва, при строг отчет, без да се намесват никакви специални съюзи-посредници между ловците и Държавната агенция (комисия). И това се прави от приходи от лов – дребни за обикновения човек, но постоянни и от много хора. Не вярвам американският дивеч да разчита само на селското стопанство. Да се разчита на това си е кражба от стопаните.

    И всичките тия блага американците ги имат не защото имат неограничени природни ресурси, а защото са се поучили от грешките си в миналото и са повярвали в градивната сила на свободата. Нищо не е насила. Никой не може насила да те накара да си подновяваш ловния билет, когато не ти трябва под страх да не го загубиш, докато не минеш през цялата идиотска процедура наново. В същото време у нас разни самозабравили се тъпунгери милеят как ловът ще стане само елитарен спорт, уж както е навсякъде по света. И целенасочено мътят главите на хората.

    А знаеш ли, че традиционно в щатите ловните курсове са безплатни за курсистите и се организират целогодишно, дори и само един кандидат да има? Има ли нещо лошо в това да се влага в образованието на хората? Погледни само колко теми има за това в тоя форум и как се лутат кандидат-ловците.

    Асоциациите и съюзите се създават предимно като инструменти за законодателна инициатива, но не и като организации, които да провеждат държавната политика и да се явяват посредник. А спазването на законите си е само лична отговорност. БЕЗ ДУМИ свалено от ловен сайт

  9. Коцето
    November 30th, 2009 at 19:42 | #9

    Вальо, незнам от къде си го взел това, но ми се струва доста пресилено. А пък и не смятам, че е уместно да се сравнява България със САЩ. Нека сравнениято да бъде с накоя първо европейска държава и второ от нашето равнище. Проблема на българина е, че винаги завижда на останалите и си мисли, че на тях всичко им е едва ли не подарено, а неможе да схване, че хората са постигнали всичко това сами с общи усилия, не са разчитали на готово държавата или някой друг да дойде и да им оправи нещата в лова, а и не само в лова.
    Миналия петък, докато бехме с баща ми в ловното при бай Сандо, се повдигна въпроса за ловуване на ловни дружинки в чужди ловни полета, и един от присъстващите представители на сливнишката дружинка каза следното: “Вие да не си пазите прасетата за догодина”. Можеш ли да си преставиш!!!! Аз останах просто без думи! Естествено бащами му даде да разбере, че за разлика от него той не е егоист и иска не само неговите деца, но и внуците му и правнуците му да изпитват същите емоции от лова каквито ипитва и той. Разликата между американския, грманския или който и да е друг ловец от българския е, че в българия голяма част от ловците ходят не за емоции а за месо. Докато това не се промени, няма да се променят нещата.

  10. valo
    December 8th, 2009 at 13:35 | #10

    много месари има , а това го публикувах защото е интересно

  1. No trackbacks yet.